Belichting van je foto’s

Als je met je mobiel foto’s maakt, let dan op de belichting. De flits van je telefoon geeft nooit een goede belichting. Gebruik zo veel mogelijk natuurlijk licht of zet een lampje neer, let dan wel goed op de afstand van de bron en de lichtrichting. Zorg er ook voor dat je altijd op een zo hoog mogelijke resolutie foto’s maakt. 

Instellingen op je mobiel

Er zijn vele functies en instellingen bij de camera van een smartphone waar lang niet iedereen gebruik van maakt. Zo kun je bijvoorbeeld met een schuifje de belichting aanpassen en kun je je beeld eenvoudig scherpstellen door op je scherm op een object te tikken. Heb je niet veel tijd om een foto te maken? Dan komt de sneltoets goed van pas, deze vind je bij de instellingen van je telefoon. 

foto's maken met je mobiel
Hier is de gulden snede toegepast

De gulden snede 

Verdeel je scherm gemakkelijk in 9 gelijke vlakken, dit vind je onder ‘grid’ of ‘raster’. Wanneer je dan de horizon of objecten op een van de lijnen of kruispunten zet, geeft dat een mooier/uitnodigender beeld. Let er wel op dat je niet gaat inzoomen, daardoor gaat de kwaliteit van de foto snel achteruit. 

Maak nóg mooiere foto’s

Met composities kun je er voor zorgen dat je plaatjes er nog beter op komen te staan. Hier zijn een aantal composities die je zelf uit kunt proberen:

Verzameling

Vul je beeld met een verzameling van hetzelfde. Zorg hierbij dat je hele beeld gevuld is met die verzameling en er geen ‘open’ stukken zijn.

Less is more

Laat een deel van de foto leeg, zo kun je het oog van de kijker naar één object sturen. Vermijd of verwijder ook storende elementen voordat je de foto maakt.

Scherpte/diepte

Wanneer je iets van heel dichtbij fotografeert, wordt de achtergrond onscherp. Zo ligt de focus echt op één object. Je kunt ook de scherpte juist op de achtergrond richten, wissel af en kijk wat het mooiste werkt.

Standpunt

Maak een foto vanuit een andere hoek dan je normaal gesproken kijkt. Zo kun je bijvoorbeeld portretfoto’s vanuit een hoger of lager standpunt nemen om een interessanter beeld te krijgen. Selfies zien er van bovenaf vaak het mooist uit. Op sommige telefoons kun je deze selfies zelfs met een voice-command maken.

Wil je nog meer mogelijkheden om mooie foto’s te maken met je mobiel? Kijk dan eens naar apps zoals ‘Aviary’ waarmee je filters en andere instellingen kunt toepassen. Lees ook eens onze 5 tips om zelf plaatjes te schieten.